Nilai sumber penting didik anak - Baba, Sidek (Widad Publication Sdn Bhd, 2009)
NILAI adalah sesuatu yang amat penting bagi kehidupan manusia. Nilai baik memberi pedoman, panduan, suluh kepada manusia supaya keputusan yang diambil terhadap sesuatu atau pertimbangan yang dibuat dipandu oleh nilai yang baik dan benar. Nilai adalah juga ukurtara bagi mencari titik keseimbangan dan asas kebenaran dan kebaikan. Nilai murni dan baik sekiranya diamalkan oleh setiap manusia bakal memberi nilai kemanusiaan yang tinggi.