Ihsan dan insan perlu ada di jiwa pendidik - Baba, Sidek (Widad Publication Sdn Bhd, 2009)
Dalam kepimpinan Islam konsep I adalah dimensi pengurusan yang amat relevan. Ia memadukan hubungan manusia dengan Allah (ihsan) dan hubungan manusia sesama manusia (insan). Fungsi kepimpinan dalam islam tidak saja dipandu oleh rasa ketuhanan yang tinggi terhadap Pencipta tetapi pada masa sama hikmah kepimpinan dan pengurusan memberi manfaat kepada organisasi dan isntitusi.