Pentadbiran keadilan : artikel terpilih - Shuaib, Farid Sufian (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2007)
Sempena sambutan 50 tahun kemerdekaan negara Malaysia, DBP ingin menghadiahkan negara yang dicintai sejumlah 14 jilid buku undang-undang hasil tangan dan sumbangan fikiran 50 orang sarjana undang-undang dari univerisiti awam di Malaysia, iaitu Univerisiti Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Universiti Putra Malaysia, dan Universiti Utara Malaysia, yang bermula penghujung tahun 2004. Empat belas jilid Siri Perkembangan Undang-Undang di Malaysia ini menelusuri perubahan serta perkembangan yang berlaku dalam beberapa aspek tertentu sistem perundangan di Malaysia, dalam tahun-tahun selepas merdeka sehingga akhir tahun 2006. Siri ini mengandungi 14 jilid, iaitu: 1. Perlembagaan dan Pentadbiran: Isu Kritikal 2. Sumber Undang-Undang Malaysia: Artikel Terpilih. 3. Pentadbiran Keadilan: Artikel Terpilih. 4. Trend Semasa 5. Undang-Undang Syarikat 6. Undang-Undang Komersial dan Pengguna 7. Undang-Undang Pekerjaan 8. Undang-Undang Alam Sekitar 9. Undang-Undang Keluarga (Sivil) 10. Undang-Undang Multimedia 11. Undang-Undang Perdagangan Antarabangsa 12. Pentadbiran Undang-Undang Islam di Malaysia 13. Undang-Undang Islam: Jenayah, Keterangan dan Prosedur 14. Undang-Undang Keluarga (Islam). Semoga saranan bernas yang terkandung dalam kesemua jilid ini akan memacu pembentukan common law Malaysia yang sesuai dengan prinsip, aspirasi dan jiwa sebuah bangsa yang merdeka.