Transformasi pendidikan ke arah pembentukan jati diri kebangsaan - Baba, Sidek (Institut Islam Hadhari, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), 2010)
Sejak merdeka usaha menyatu dan memberikan asas perpaduan cuba dilakukan di Malaysia. Wadah pendidikan merupakan gelanggang terpenting bagaimana usaha integrasi cuba dilaksanakan. Kepcntingan perpaduan antara kaum di Malaysia menjadi sesuatll yang amat utama. Antara faktor penyumbang nya ialah pendidikan menerusi kurikulum yang disepakati. Bahasa Melayu yang dipcrsetujui sebagai bahasa pengantar supaya akhimya lerbentuk generasi yang berjiwa merdeka dengan watak dan aeuan kemalaysiaan