Kepuasan kerja, sikap terhadap wang dan keinginan untuk berhenti - Ismail, Azman; Kuching, Waty; Ishak, Mai Sumiyati; Ismail, Yusof (IIUM Press, 2011)
Tujuan utarna bab ini adalah untuk rnernbincangkan sejauh manakah sikap terhadap wang boleh rnenyederhanakan kesan kepuasan kerja terhadap keinginan untuk berhenti? Hasil kajian ini rnenunjukkan bahawa interaksi di antara kepuasan kerja intrinsik dan sikap terhadap wang tidak rnarnpu rnengurangkan keinginan pekerja untuk berhenti secara sukarela, tetapi interaksi di antara kepuasan kerja ekstrinsik dan sikap terhadap wang rnampu rnengurangkan keinginan pekerja untuk berhenti secara sukarela. Dapatan kajian ini rnengesahkan bahawa sikap terhadap wang bertindak sebagai pembolehubah penyederhana yang berkesan di antara kepuasan kerja dan keinginan pekerja untuk berhenti secara sukarela. Sebaliknya, sikap terhadap wang tidak dapat rnernainkan peranan sebagai pembolehubah penJ'ederhana ..rang berkesan di antara kepuasan kerja dan keinginan pekerja untuk berhenti secara sukarela.