Sistem penilaian prestasi sektor awam di Malaysia : pemikiran semula terhadap peranan dan tanggungjawab pegawai penilai prestasi - Ahmad, Rusli; Ismail, Azman; Ismail, Yusof (IIUM Press, 2011)
Tujuan utama bab ini ada1ah untuk meni1ai sejauh manakah kesan sistem penilainan prestasi keatas pekerja? Hasi1 kajian ini menunjukkan bahawa kumpulan peni1ai prestasi tidak mempunyai tahap kompetensi yang mencukupi dalam bidang-bidang yang diperlukan berkaitan dengan tugas dan tanggungjawab utama mereka untuk tujuan penilaian prestasi. Keadaan ini telah menyebabkan mereka tidak mampu untuk berperanan secara berkesan dan cekap. Seterusnya, ia boleh memberi implikasi negatif kepada penerimaan pekerja terhadap keputusan yang dibuat.