Amalan komunikasi antara mentor dan mente, pemindahan pengetahuan, kemahiran dan kebolehan, dan sikap tingkahlaku mente - Ismail, Azman; Hasbullah, Kamsiah; Ismail, Yusof (IIUM Press, 2011)
Tujuan utama bab ini adalah untuk memnJau sejauh manakah pemindahan pengetahuan,kemahiran dan kebolehan menyederhanakan kesan komunikasi antara mentor dan mente ke atas sikap dan tingkahlaku mentee? Hasil kajian ini menunjukkan dua dapatan penting: pertama, pemindahan pengetahuan, kemahiran dan kebolehan hanya berupaya meningkatkan kesan amalan komunikasi antara mentor dan mente ke atas kepimpinan diri. Kedua, pemindahan pengetahuan, kemahiran dan kebolehan tidak berupaya meningkatkan kesan amalan komunikasi antara mentor dan mente ke atas prestasi pengajian. Secara umum, dapatan kajian ini mengesahkan bahawa pemindahan pengetahuan, kemahiran dan kebolehan bertindak sebagai pen.vederhana separuh dalam hubimgan di antara komunikasi antara mentor dan mente dengan sikap dan tingkahlaku individu.