Komunikasi dalam sistem ganjaran, keadilan prosedur dan prestasi kerja - Ismail, Azman; Wahid, Noraida; Ismail, Yusof (IIUM Press, 2011)
Tujuan utama kajian ini adalah untuk menghuraikan sejauh manakah keadilan prosedur berupaya menyederhanakan kesan komunikasi dalam sistem ganjaran ke atas prestasi kerja? Hasil kajian ini menunjukkan bahawa kelemahan pengurusan menyebarkan pengetahuan tentang sistem ganjaran tidak dapat meningkatkan prestasi kerja kerana tahap penyebaran pengetahuan itu tidak mampu membangkitkan perasaan keadilan dalam diri pekerja terhadap prosedur pembahagian ganjaran dalam organisasi. Sebaliknya, layanan ketua terdekat dapat meningkatkan prestasi kerja kerana layanan ketua itu mampu membangkitkan perasaan keadilan dalam diri pekerja terhadap garis panduan pembahagian ganjaran dalam organisasi. Dapatan kajian ini mengesahkan bahawa keadilan prosedur tidak berjaya bertindak sebagai pemboleh ubah penyederhana di antara pengetahuan tentang sistem ganjaran dan prestasi kerja. Sebaliknya, keadilan prosedur berjaya memainkan peranan yang berkesan sebagai pemboleh ubah penyederhana di antara layanan ketua terdekat dan prestasi kerja.