Jenis faedah kerja, keadilan distributif dan prestasi kerja - Ismail, Azman; Chong, Siaw Joon; Ismail, Yusof (IIUM Press, 2011)
Tujuan utama bab ini adalah untuk meninjau sejauh manakah jenis keadilan distributif mampu menyederhanakan kesan jenis faedah kerja ke atas prestasi kerja? Hasil kajian ini menunjukan bahawa bahawa rawatan kesihatan tidak berupaya meningkatkan prestasi kerja kerana para pekerja merasakan sistem pembahagian jenis faedah kesihatan tidak diamalkan secara adil dalam organisasi. Manakala, kenaikan pangkat berupaya meningkatkan prestasi kerja kerana para pekerja merasakan sistem pemberian kenaikan pangkat diamalkan secara adil dalam organisasi. Dapatan kajian ini mengesahkan bahawa keadilan distributif memainkan peranan yang berkesan sebagai pemboleh penyederhana dalam hubungan di antara jenis faedah kerja dan prestasi kerja dalam organisasi kajian.