Pembangunan penilaian prestasi, orientasi autonomi dan prestasi kerja - Ismail, Azman; Mohamad, Zuryati; Ismail, Yusof (IIUM Press, 2011)
Tujuan utama bab ini adalah untuk menilai sejauh manakah pembangunan penilaian prestasi boleh mempengaruhi orientasi autonomi dan prestasi kerja? Hasil kajian ini mendapati bahawa keupayaan pengurusan menggunakan penilaian prestasi untuk membangunkan pekerja berupaya mendorong pekerja menggunakan kuasa autonomi dalam melaksaksanakan tugas. Seterusnya, keadaan ini boleh meningkatkan prestasi kerja. Dapatan ini mengesahkan bahawa orientasi autonomi bertindak sebagai pemboleh ubah mencelah yang penting di antara pembangunan penilaian prestasi dan prestasi kerja dalam organisasi kajian.