Penugasan latihan, rasa berguna dan motivasi latihan - Ismail, Azman; Mat Ali, Suriani; Ismail, Yusof (IIUM Press, 2011)
Tujuan utama bab ini adalah untuk membincangkan sejauh manakah penugasan latihan berupaya mempengaruhi rasa berguna dan motivasi latihan? Hasil kajian ini memamparkan bahawa keupayaan pengurusan melaksanakan arahan penugasan secara mandatori dan sukarela berupaya meningkatkan rasa berguna dalam diri pekerja terhadap kaedah penugasan tersebut. Seterusnya, perasaan ini boleh meningkatkan motivasi pekerja untuk mempelajari pengetahuan penting, kemahiran terkini, kebolehan baru dan sikap positif dalam program latihan. Dapatan ini mengesahkan bahawa rasa berguna mampu memainkan peranan yang berkesan sebagai pemboleh ubah mencelah di antara penugasan latihan dan motivasi latihan dalam organisasi kajian.