Gaya kepimpinan penyertaan, tanggapan penghargaan, dan prestasi kerja dalam konteks pengurusan kualiti menyeluruh - Ismail, Azman; Abdul Razab, Mohamed Fadzil; Ismail, Yusof (IIUM Press, 2011)
Tujuan utama bab ini adalah untuk menilai sejauh manakah gaya kepimpinan penyertaan dalam pengurusan menyeluruh mempengaruhi tanggapan penghargaan dan prestasi kerja dalam organisasi? Hasil kajian ini mendapati bahawa para pemimpin yang mengamalkan gaya transformasi berupaya meningkatkan tanggapan penghargaan dalam diri pekerja; seterusnya keadaan ini boleh mendorong mereka meningkatkan prestasi kerja. Dapatan ini mengesahkan bahawa tanggapan penghargaan memainkan peranan penting sebagai pemboleh ubah mencelah di antara gaya kepimpinan penyertaan dalam pengurusan menyeluruh dan prestasi kerja dalam organisasi kajian.