Isu-isu dalam pemikiran Islam - Mohd Shahran, Mohd Farid (Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), 2008)
..... mereka yang tidak berakal, menurut al-Qur'an bukan sahaja merujuk kepada mereka yang mempunyai kurang daya penta'kulan, tetapi juga merujuk kepada mereka yang menyalahgunakan pengetahuan mereka dengan melakukan perkara-perkara yang bertentangan dengan ajaran Allah seperti cuba menipu Tuhan dengan menghalalkan apa yang diharamkan Allah... Hujah-hujah al-Qur'an sendiri dipersembahkan dalam gaya bahasa akliyah. Misalnya, Allah memurkai golongasn-golongan yang tidak selaras antara perlakuan dan perkataan mereka, di samping menggesa musuh-musuh Islam mengemukakan hujah-hujah mereka sekiranya mereka berada di pihak yang benar.