Açe’nin Çağrısı (The Call of Aceh) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2012)
Güneydoğu Asya’nın stratjik bölgelerinden biri, siyasi, kültürel, sosyal hatta antropolojik yapısı itibariyle Endonezya’da özel bir yeri olan Açe eyaleti. Yaklaşık 4.5 milyon nüfusu ile insan karakterini göz önünde bulundurursak 245 milyonluk Endonezya adasının özel statülü olağanüstü özelliklere sahip tek bölgesi. Portekizliler ve Hollandalı’lar bölgeye ayak basıp istila etmek istedikleri zaman direnişle karşılaştıkları tek bölge. Hiç korku duymadan İstila etmek isteyen Portekiz generalini tek kurşunla Masjid Raya Baiturrahman camisinin avlusunda yere seren kahramanlarla dolu bir diyar Açe.