Pengurusan Islami: aplikasi Ihsan dan Insan - Baba, Sidek (Techknowlogic Trading Sdn. Bhd, 2011)
Teori-teori pengurusan konvensional bersifat lateral iaitu memfokuskan hubungan antara majikan dengan pekerja. Perbincangan teori-teori pengurusan konvensional tertumpu kepada aspek-aspek seperti perancangan, struktur organisasi, pengawalan, pemantauan, penilaian dan seumpamanya.