Kronologi sistem perubatan Islam - Wan Su, Kamaruzaman (2011)
Diantara abad ke 6 hingga abad ke 13, ilmu sains termasuk ilmu perubatan telah berkembang dengan pesat di tanah Arab sejajar dengan perkembangan ugama Islam itu sendiri. Ahli sejarah menggunakan istilah ‘Science in Medieval Islam’ atau ‘Islamic Science’ atau ‘Arabic Science’ untuk menamakan perkembangan sains semasa itu¹. Era ini berlaku selepas kewafatan nabi Muhammad SAW pada tahun 632 masihi, apabila Islam dipimpin oleh Khalifah Ummayah dan Abassiah. Semasa ini Eropah berada di dalam zaman kegelapan. Selepas abad ke 13, permerintahan kerajaan Islam menjadi mundur dengan jatuhnya kerajaan Sepanyol, Baghdad dan Turki, selepas perang salib. Begitu juga dengan ilmu sains dan perubatan menjadi mundur di negara-negara Islam, disebaliknya ilmu sains berkembang di Eropah sehingga sekarang. Kertas kerja ini cuba menggariskan kronologi sistem perubatan Islam daripada era kegemilangan Islam sehingga ke zaman moden abad ke 21 ini.