Surah al-Mulk - Ismail Radi, Yasir (IIUM Press, 2008)
Surah AI-Mulk adalah surah yang ke-67 di dalam susunan AI-Quran AI-Karim, juzuk ke-29 dan mengandungi 30 ayat. Di dalam buku ini penulis cuba menerangkan keistimewaan surah AI-Mulk serta kebaikan mengamalkan bacaan surah tersebut dengan membawakan dalil serta bukti yang sahih daripada AI-Quran AI-Karim sendiri dan hadith-hadith Rasulullah. Penulis menterjemahkan satu persatu ayat di dalam surah ini di samping membincangkan makna dan kandungannya dengan bahasa yang mudah difahami oleh setiap lapisan masyarakat. Di samping itu juga, di awal buku ini disertakan keseluruhan surah AI-Mulk bagi memudahkan sesiapa untuk membacanya dan seterusnya mengamalkannya. Dapat disimpulkan bahawa surah AI-Mulk ini mempunyai fadhilah dan keistimewaan yang banyak sehinggakan ia menjadi amalan Rasulullah s.a.w. sendiri, para sahabat dan orang-orang saleh terdahulu. Oleh itu, pelajarilah serta ajarilah ia, terutamanya kepada isteri dan anak-anak, agar kita sama-sama beroleh keredhaan dan keberkatan daripada Allah 'Azza wa Jalla.