Konflik pembahagian harta pusaka (al-mirath) dan krisis identiti dalam institusi kekeluargaan masyarakat melayu: satu tinjauan dari perspektif Islam. - Hj. Yaakub, Muhamadul Bakir; Othman, Khatijah (2011)
Isu pembahagian harta pusaka (Al-Mirath) dalam masyarakat Melayu merupakan isu yang perlu diberi perhatian khusus, ini kerana ianya mempengaruhi bentuk pembangunan masyarakat Melayu Islam secara keseluruhannya. Ianya haruslah ditangani dengan bijaksana, tanpa meninggalkan impak negatif, yang menjurus kearah keruntuhkan rumpun bangsa dan identitinya. Sungguh pun sistem Al-Mirath telah banyak diperbahaskan, namun bentuk pelaksanaannya adalah pelbagai dan banyak bercampur baur dengan nilai-nilai berasaskan kepada adat resam setempat (sama ada bagi tujuan penyesuaian atau pun keperluan-keperluan lainya). Apa yang jelasnya disini, pelaksanaan sistem Al-Mirath di Malaysia tidaklah semudah yang dijangkakan. Kerap kali pula membawa kepada perbalahan keluarga (samaada jauh mahupun dekat). Fenomena inilah merupakan satu konflik yang membawa kepada krisis identiti dalam sesabuah masyarakat. Jelasnya, kajian ini membincangkan bagaimana konflik pembahagian Al-Mirath ini menyebabkan perpecahan hubungan kekeluargaan serta menjejaskan pembangunan struktur identiti diri anggota keluarga yang terlibat. Beberapa kajian kes dianalisa sebagai contoh pembuktian keadaan ini, disamping mengemmukakan cadangan-cadangan untuk mengukuhkan institusi kekeluargaan Islam di Malaysia dan sekaligus meningkatkan pembangunan identiti Bangsa Melayu Muslim umumnya.