Yeni Mehmed reisler gelsin (New Mehmed Pashas should come) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2012)
Bugünkü yazımızda Tayland’ın bilinmeyen Fatihi, fetih ruhunu, özgürlüğüne düşkün Tayland halkının Kralı P’rajai’ye (1534-1549) aşılayan Osmanlı deniz Amirali Hayreddin Mehmet Reis’ten bahsedeceğim. 16. asırda Büyük Okyanusa adım atan Osmanlı donanması dünyanın dört bir köşesine olduğu gibi Endonezya’nın özellikle Sumatra adasına da uğrayarak bir çok Türk’ü buralara bırakarak İslam’ın yayılmasına öncülük ettiler.