Kajian penilaian kempen media cara hidup sihat 2007 - Ibrahim, Azmuddin; Wok, Saodah; Abdul Majid, Hariyati Shahrima; Mohamed Iqbal, Mimi Iznita (IIUM Entrepreneurship and Consultancies Sdn. Bhd., 2009)
Amalan cara hidup yang tidak sihat oleh kebanyakan penduduk di Malaysia telah menyumbang kepada penyakit-penyakit kronik dan ini menyebabkan jumlah kematian meningkat. menyedari hakikat ini, pada tahun 2007, Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengambil inisiatif untuk mengadakan Kempen Cara Hidup Sihat bagi menyedarkan rakyat Malaysia tentang pentingnya senaman, pemakanan sihat dan seimbang, menangani stres secara berkesan, dan penolakan alkohol. kempen-kempen ini juga bertujuan untuk mengubah cara hidup masyarakat agar lebih sihat.