Renung semula prinsip hidup berjiran - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2010)
Manusia dikenali sebagai makhluk yang bermasyarakat. Kehidupan bermasyarakat merupakan prinsip atau konsep kehidupan umat islam yang terpenting. Corak kehidupan individualistik yang terlalu mementingkan diri dan kelompok adalah bertentangan dengan ajaran Islam.