Memahami konteks, suasana masyarakat asas keharmonian negara - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2010)
Setiap manusia yang diciptakan oleh Allah di muka bumi berasal daripada keturunan Adam dan Hawa. Mereka mempunyai bentuk tubuh badan dan cita rasa yang sama iaitu ingin kebahagiaan dan ketenteraman dalam kehidupan seharian di muka bumi ini. Perbezaan setiap individu manusia adalah kepercayaan dan budaya. Setiap golongan yang mempunyai persamaan agama dan budaya merasai ikatan persaudaraan mereka adalah terlalu kukuh yang mana boleh diibaratkan sebagai saudara sesama agama dan budaya.