Tawaduk hikmah kehidupan - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2010)
SETIAP manusia yang diciptakan oleh Allah SWT di dunia ini mempunyai kelebihan dan kelemahan tertentu. Tetapi manusia diciptakan bakat tertentu yang memungkinkannya menguasai ilmu-ilmu berkaitan dengan bakatnya.Berdasarkan kepada pemahaman begini setiap individu perlu memahami bakat dan ilmu yang dimiliki olehnya bersesuaian dengan peranan dan tanggungjawabnya.Jika bakat dan ilmu tidak menepati sesuatu tugas dan pekerjaan maka tidak mungkin individu tersebut dapat melaksanakan tugas dengan sempurna.