Tokoh pemikiran Islam negara - Hassan, Mohd Kamal (Berita Harian Sdn. Bhd., 2010)
Isu pendidikan tinggi daripada perspektif islam,krisis pembangunan,islamisasi pemikiran dan pengetahuan manusia masa kini ialah antara fokus penulisan dan kajian Prof Tan Sri Dr Mohd Kamal Hassan.