Apabila ahli politik melebihi kuasa Raja - Ab Aziz, Shamrahayu (Berita Harian Sdn. Bhd., 2010)
PERUNTUKAN undang-undang tertinggi negara mengenai hubungan antara Raja-Raja Melayu dan Islam amat jelas. Raja-Raja Melayu adalah ketua agama Islam. Dalam sumpah jawatan Yang di-Pertuan Agong, baginda mengambil tanggungjawab Perlembagaan untuk setiap masa benar-benar memelihara agama Islam.