Mampu kendali mahkamah - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2010)
PELANTIKAN wanita sebagai hakim Mahkamah Syariah bertepatan dengan konsep keseimbangan jantina seperti yang dituntut oleh islam.Islam memberi hak dan tanggungjawab kepada wanita untuk bekerja seiringan dengan lelaki dalam urusan rumah tangga,masyarakat dan negara.Perkongsian tugas begini merupakan satu keistimewaan yang diperuntukkan oleh islam kepada wanita