Mengendalikan masalah moral remaja secara rasional - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2010)
Keruntuhan moral di kalangan remaja Islam di negara ini kian meningkat. Faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya kepincangan akhlak muda mudi perlu dikaji dan dibanteras. Penularan video dan gambar gambar lucah dan menghairahkan semakin hari kian meningkat. Kanak kanak dan remaja di negara ini berada dalam era globalisasi yang mendedahkan mereka kepada unsur-unsur yang boleh menggerakkan hawa nafsu. Internet dan telefon bimbit yang canggih memudahkan remaja dan kanak kanak memperoleh dan menonton aksi-aksi lucah yang boleh mempengaruhi pemikiran dan jiwa mereka.