Penduduk Palestin terhimpit - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2010)
Penderitaan rakyat palestin bermula sejak Zionis menyerang Palestin pada 1948.Sebelum kehadiran Zionis di Jerusalem,penduduk muslim,kristian dan yahudi hidup dengan aman.Sejarah menunjukan bahawa sikap beberapa pemimpin arab yang terlalu berkiblatkan barat memberi peluang yang besar kepada Zionis untuk menunjukan taring mereka.Tambahan pula penubuhan negara israel pada 1948 adalah hasil kerjasama negara barat dengan Zionis.Masyarakat zionis dibela oleh kuasa barat sejak selepas Perang Dunia Kedua terutama America Syarikat (AS).