Mahkamah bebas pilih - Abdul Rahman, Zaharuddin (Berita Harian Sdn. Bhd., 2010)
MINGGU lalu,perbincangan terarah kepada menegakkan keadilan dan kebenaran dalam apa juga penilaian serta hukuman yang dijatuhkan.Dalam pemutusan hukum syariah di mahkamah,hakim mestilah seorang muslim namun bagi status Peguam syarie bukan islam,mereka hanyalah pelaksana atau bidang kuasanya terhad seperti pegawai eksekutif sahaja,bukan pemutus.