Berpolitik tidak seharusnya menggadaikan agama - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2010)
Umat Islam dibenarkan bekerjasama dengan masyarakat bukan Islam dalam soal kepimpinan dan pentadbiran negara selama mana prinsip dan ajaran Islam tidak terjejas. Perkongsian kuasa antara kaum dalam negara yang mempunyai pelbagai bangsa dan agama merupakan ciri ciri sebuah negara bertamadun la juga merupakan salah satu caia untuk menegakkan keadilan dan keprihatinan pemerintah terhadap rakyat berbilang bangsa dan agama.