Patriotisme asas kekuatan negara - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2010)
PATRIOTISME ertinya cinta dan setia kepada negara.Patriotisme berasal daripada perkataan Greek 'patris' maknanya 'fatherland'(tanah tumpah darah).Patriotisme perlu dilihat dalam persepsi yang sempit sehingga menjadikan individu yang tinggal didalam negara tidak berupaya untuk menyuarakan pandangan dan kritikan yang membina