Keistimewaan Melayu adalah hak - Ab Aziz, Shamrahayu (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2010)
Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan mengiktiraf hak istimewa orang-orang Melayu. la hendaklah ditafsir menurut sejarah dan falsafah yang ada di sebalik kewujudannya Ini kerana peruntukan itu wujud dengan nilai sejarah dan falsafah yang tertentu. Mungkin ada pembaca yang tidak bersetuju dengan apa yang saya katakan ini. Mereka mungkin berkata perubahan masa dan keadaan menuntut perubahan kepada budaya keadaan sosial dan falsafah Perlembagaan negara. Walau apa pun saya amat yakin bahawa majoriti masyarakat Melayu menganggap keistimewaan ini sebagai hak dan mereka inginkan nilai sejarah dan falsafah kewujudan Perkara 153 diambil kira dalam membuat tafsirannya.