Jangan sempitkan pendidikan seks - Badzis, Mastura (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2010)
CADANGAN memperkenalkan pengajaran kesihatan reproduktif untuk murid sekolah seawal usia 12 tahun menimbulkan polemik.Sebelum ini,cadangan yang serupa turut dilontarkan dengan nama yang berbeza iaitu pendidikan seks.Cadangan ini yang diluluskan oleh Kabinet tahun lalu mengundang pelbagai respon.Ada yang setuju dan tidak kurang yang membantah.Antara matlamat asal memperkenalkan subjek ini adalah memberi pengetahuan tentang seks kepada kanak-kanak.Harapannya,melalui pendidikan itu dapat mengelak berlakunya pelbagai gejala sosial termasuk kes buang bayi di negara kita.