Perjuangan hak golongan sejenis cemari prinsip kita - Ab Aziz, Shamrahayu (Berita Harian Sdn. Bhd., 2010)
The Yokyakarta Principles 2006 memuatkan prinsip pemakaian undang-undang antarabangsa berkaitan orientasi seksual dan kesaksamaan gender. Prinsip ini dibentuk atas dasar bahawa orientasi jantina dan identiti gender adalah perkara yang diperlukan dalam menjaga kehormatan dan sifat kemanusiaan setiap individu.