Istiqamah dan amanah asas kekuatan umat - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2010)
Umat Islam sepatutnya menjadi satu masyarakat yang gagah dan berjaya dalam kehidupan di dunia dan akhirat jika mereka berpandu kepada ajaran Islam secara menyeluruh. Istiqamah dan amanah merupakan dua prinsip terpenting yang menjadi asas kekuatan umat Islam tetapi sering diabaikan oleh masyarakat Islam sehingga mereka menjadi umat yang lemah dan sering ditindas.