Riba dan isu kewangan semasa - Abdul Rahman, Zaharuddin (Telaga Biru Sdn. Bhd., 2010)
Umum telah pun mengetahui bahawa agama Islam amat tegas dalam amalan riba-iaitu amalan yang keji dan tergolong dalam salah satu dosa besar. Dari segi bahasa sendiri digambarkan bahawa riba membawa maksud tambahan atau kenaikan, dan diperjelaskan dalam istilah riba iaitu bunga berganda yang membebankan.