Hidup sederhana tapi kaya ilmu - El-Muhammady, Muhammad Uthman (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2009)
Budaya mengagungkan konsumerisme yang dipengaruhi neo-liberal kapitalisme Barat dengan memilih kehidupan mewah menjadi gaya hidup masa kini, sedangkan budaya ilmu yang serius ditolak ke tepi. Budaya 'koboi', satu sindiran sinis menggambarkan betapa merosotnya nilai-nilai yang dipilih oleh generasi muda masa kini.