Penceraian sebagai jalan keluar - Ibrahim, Norliah (Berita Harian Sdn. Bhd., 2009)
Keluarga adalah satu unit asas dalam masyarakat yang mana ia bermula dengan terbentuknya rumah tangga. Apabila pasangan mendirikan rumah tangga, maka kedua-dua belah pihak akan terikat dengan peraturan perkahwinan serta tanggungjawab. Undang-undang perkahwinan diadakan mengikut adat dan agama untuk memastikan hak individu terjamin bukan saja ketika perkahwinan, malah selepas berlakunya penceraian.