Kajian landskap psikologi kebudayaan disebalik motif pakis didalam tekat dan anyaman kaum Maori, New Zealand, Minangkabau, Sumatra, Indonesia dan Melayu, Malaysia. - Mohd. Yaman, Maheran ([s.n.], 2011)
Keujudan motif pakis di dalam tekatan dan anyaman kaum Astronesians di kepulauan Polynesia, membuktikan terdapat ikatan yang kukuh suatu waktu dahulu, yang kini hampir lenyap di telan kemodenan. Kajian ini akan cuba menghuraikan misteri disebalik persamaan ini dan apakah iktibar yang boleh diambil sebagai pengajaran darinya. (Study on ferns as carving motives among the New Zealanders, Maori, Indonesians and Malaysians)