Ilmu mengurus - Baba, Sidek (MMP Communication Sdn Bhd, 2009)
Dalam tradisi keilmuan Islam, terdapat dua bentuk ilmu yang amat diutamakan dan terbukti mampu menghasilkan kecemerlangan dan tamadun. Pertama ialah ilmu mengurus diri dan kedua ialah ilmu mengurus sistem. Allah S.W.T menciptakan manusia bersama-sama dengan akal dan pancaindera, sekaligus manusia mempunyai hati, nafsu, pemikiran dan rasa. Setiap yang Allah jadikan pada diri manusia mempunyai fungsi yang amat unik. Mengurus hati, nafsu, pemikiran dan pancaindera tidaklah mudah.Ia memerlukan ilmu yang unik juga mampu membentuk sikap, tabiat, cara berfikir dan tingkahlaku. Mengurus diri banyak mengaitkan diri dengan Allah dan diri manusia dengan ajaran dari al-Quran.