Kaedah kumpulan kecil dalam pengajaran dan pembelajaran sejarah - Agus, Ariegusrini; Salleh, Mohamad Johdi (UKM and Universiti Riau Indonesia, 2009)
Kemampuan mengingat dan menghafal fakta-fakta Sejarah adalah antara kunci utama untuk menjawab soalan-soalan dalam peperiksaan. Dalam artikel ini, diselitkan beberapa kaedah yang boleh digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran Sejarah khususnya dalam kumpulan kecil. Antaranya ialah teknik simulasi, kaedah hafalan, penggunaan peta konsep, dan kaedah permainan bahasa. Kaedah-kaedah ini juga telah digunakan dengan jayanya oleh para guru di beberapa sekolah di seluruh Malaysia.