Kabinet bayangan pemangkin demokrasi - Bari, Abdul Aziz (Karangkraf Sdn Bhd, 2009)
Kabinet bayangan atau 'shadow cabinet' berasal dari United Kingdom. Sebagaimana konsep-konsep lain seperti kerajaan berkabinet, perkhidmatan awam berkecuali dan sebagainya, konsep kerajaan bayangan ini turut dipakai di negara-negara Westminster khususnya di negara yang lebih terkehadapan demokrasinya seperti Australia dan New Zealand.