Dilema pegawai kerajaan: Antara politik, kerjaya - Bari, Abdul Aziz (Karangkraf, 2009)
Kedudukan dan peranan perkhidmatan awam dijelaskan oleh Suruhanjaya Reid dalam laporan mereka. Ini dibuat dalam konteks demokrasi berpelembagaan. Di bawah skema ini perkhidmatan awam dikehendaki berkecuali dan tidak memihak keran ia diberi peranan menjalankan kerja dan khidmat kepada rakyat. Perkhidmatan awam juga perlu memberi nasihat dan kepakaran kepada parti yang memerintah. Ini perlu kerana ahli politik tidak mempunyai pengetahuan dan kepakaran tentang pentadbiran yang melibatkan undang-undang, prosedur dan sebgainya.