Bandar mesra ekologi - Abdullah, Muhammad Faris (Jabatan Alam Sekitar Malaysia, 2009)
Perkembangan ekonomi negara yang pesat, terutamanya sejak dua dekad yang lalu, merancakkan pembangunan bandar di Malaysia. Bandar sedia ada mengalami perkembangan pesat dari segi saiz dan juga kepadatan. Bandar baru juga turut dibina bagi menampung permintaan terhadap ruang bagi penempatan, perniagaan, perindustrian dan kemudahan masyarakat. Kadar perbandaran di Malaysia telah meningkat dari 54% pada tahun 1991 kepada 65% pada tahun 2000. Kadar ini dijangkakan akan mencapai 75% menjelang tahun 2020. Ini bermakna lebih banyak kawasan di Malaysia akan bertukar menjadi kawasan bandar pada masa hadapan. Sehingga tahun 2000, sudah terdapat sebanyak 138 buah bandar di Malaysia berbanding hanya 49 buah pada tahun 1970.