Kepimpinan pendidikan dalam pembangunan modal insan - Mohamad, Baharom; Salleh, Mohamad Johdi (2009)
Kepimpinan merupakan aspek yang penting dalam membentuk sesuatu organiasi bagi mencapai matlamat, visi, misi dan objektif yang diharapkan oleh sesebuah organisasi. Dalam tajuk ini, ia akan membincangkan mengenai kepimpinan pendidikan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia dalam pembangunan modal insan menjurus kepada Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9). Malah, dalam tajuk ini kita akan membincangkan, kepentingan, gaya dan ciri-ciri kepimpinan yang sebenar. Kemudian kita akan lihat pula pembangunan modal insan dalam pendidikan di Malaysia serta fokus pembangunan modal insan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Tajuk ini juga akan membincangkan persekitaran pembelajaran dalam modal insan, bagi melahirkan masyarakat yang berinovasi dan kreatif. Akhir sekali tajuk ini akan membincangkan kepimpinan dalam persekitaran modal insan yang memerlukan usaha yang lebih kuat bagi pihak sekolah dan Kementerian Pelajaran Malaysia dalam membentuk dan menghasilkan sumber manusia yang selari dengan perubahan persekitaran dan matlamat negara ke arah merealisasikan wawasan 2020 dan RMK-9 di Malaysia.