Peranan kementerian kemajuan luar bandar dalam merialisasikan pendidikan luar bandar. - Adam, Zalika; Kasim, Faridah; Salleh, Mohamad Johdi (2009)
Kementerian Kemajuan Luar Bandar antara kementerian yang berada dibawah kerajaan. Kementerian Kemajuan Luar Bandar banyak menyumbang kepada masyarakat setempat sekiranya dikaji. Oleh itu,sumbangan Kementerian Kemajuan Luar Bandar sepatutnya dihargai. Namun tidak ramai dikangan penduduk mengambil peluang akan kemudahan yang disediakan. Kertas ini membentangkan akan kepentingan serta aktiviti yang dijalankan bagi memajukan pendidikan luar Bandar. Hasil kajian mendapati tidak ramai dikalangan penduduk luar Bandar yang merebut peluang akan kemudahan yang disediakan. Maka beberapa langkah diambil agar masyarakat luar Bandar peka akan kemudahan yang diberikan oleh pihak kerajaan, antaranya mengadakan hari terbuka Kementerian Kemajuan Luar Bandar, membuat promosi dan iklan di kawasan luar Bandar akan aktiviti yang dianjurkan.