Pentadbiran dan Institusi Islam di Malaysia: Cadangan ke Arah Pemantapan - Shuaib, Farid Sufian (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009)
Undang-undang pentadbiran Agama Islam adalah satu undang-undang yang menghimpun banyak perkara berkaitan agama Islam. Antara yang disentuh dalam undang-undang ini adalah penubuhan, fungsi dan kuasa Majlis Agama Islam; pelantikan dan kuasa Mufti serta Jawatankuasa Fatwa negeri; penubuhan mahkamah syariah dan pelantikan hakim; pelantikan dan kuasa Ketua Pendwa Syarie. Selain daripada perkara berkenaan mahkamah syariah, undang-undang itu juga memberi peruntukan mengenai Baitulmal, zakat, muallaf dan pengurusan masjid. Penulisan ini akan menyentuh mengenai semua perkara diatas. Fokus akan diberikan kepada institusi Majlis Agama Islam, mufti dan fatwa, serta mahkamah syariah.