Hz. Mevlâna'nın Mesnevisi - Nicholson, Reynold A.; Izbudak, Veled; Koyuncu, Ahmet; Kayadibi, Saim; Yavuz, Ziya (Bahcivanlar Basim Yayin, 2006)
Batıda Rûmi olarak tanınan Mevlâna Muhammed Celaleddin (1207-1273) bütün zamanların en büyük mistik ve ruhani şairlerindendir. O insanlığın en yüksek tepelerinde bulunan engin bir vadi gibidir. Onun ruhani mesajı bugün tüm dünyada, milyonlarca insanın gönlüne ışık saçmaktadır. Mevlâna, bir ifadeyle dinin aşk yönünü, sufizmi ve şiir sanatını birleştirmiştir. O'nun yaşamında ve O'nun öğretileri ışığında ortaya çıkan Mevlevi geleneğinde İslâm'ın ruhani mesajının hayat tarzına dönüşmesi ile ilgili bir çok vurgu yer almaktadır. Rumi'nin en büyük kitabı Mesnevi, sufilerin deyimiyle, aşkın şarkısını nazik ve derin bir şekilde seslendiren, bir birlik ve hoşgörü kitabıdır.