Keadilan sosial dari perspektif Islam dan kaitannya dengan konsep 1Malaysia - Md. Noon, Hazizan (2011)
Kertaskerja ini bertujuan memberi satu gambaran umum tentang konsep keadilan sosial daripada perspektif Islam. Ia kemudian cuba menganalisis sifat hubungannya dengan konsep 1Malaysia yang wujud pada hari ini. Perbincangannya terbatas kepada tajuk-tajuk kecil berikut: 1) Islam Secara Ringkas yang dibicarakan di bawah sub-topik berikut i) Maklumat Asas Mengenai Islam ii) Tasawwur Islam dan Peranannya Dalam Proses Memformulasi Konsep Berteraskan Islam dan iii) Idea dan Perkara Baru Mengikut Pandangan Islam, 2) Prinsip-prinsip Umum Keadilan Sosial Menurut Islam 3) Memahami Konsep 1Malaysia, 4) Kaitan Konsep Keadilan Sosial Dalam Islam Dengan Konsep 1Malaysia, 5) 1Malaysia: Beberapa Saranan dan 6) Penutup: Peluang Berpartisipati Untuk Mengutuhkan Perlaksanaan Konsep 1Malaysia.