Patani: dosa Phibun dan kemelut 100 tahun - Ahmad, Che Mahzan (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009)
Seratus tahun dahulu, kerajaan kolonial Inggeris amat bimbang sekiranya Jerman menguasai Asia Tenggara. Jerman ketika itu sudah melirik Pulau Langkawi. Jerman disebut sebagai amat berminat untuk memotong Segenting Kra setelah melihat Terusan Suez memberikan keuntungan besar terhadap ekonomi Eropah.